Recomandări Medicale

Sfaturile Noastre

Implantul Dentar

De cele mai multe ori, lipsa unuia sau a mai multor dinţi se poate rezolva, în cabinetul stomatologic, prin inserarea unui implant dentar. Această intervenţie este complet nedureroasă datorită metodelor de sedare (anestezie) speciale folosite în clinicile stomatologice.
Implanturile dentare sunt dispozitive fine, din titan, având suprafaţa special tratată, care se inserează în osul maxilar, în locul dintelui lipsă. Se creează astfel o fundaţie solidă pentru dintele artificial (coroană din porţelan). Implantul dentar redă posibilitatea pacientului de a redobândi un mod de viaţa confortabil, în care funcţionalitatea şi estetica danturii nu mai sunt o problemă.

Tratamentul bolii parodontale

Bolile parodontale includ gingivitele şi parodontitele, care netratate la timp duc în final la pierderea dinţilor. Boala parodontală este determinată de infecţii bacteriale cronice care afectează gingia şi suportul osos al dintelui.
Parodontopatia (parodontoza) poate afecta unul sau mai mulţi dinţi. Ea debutează printr-o banală inflamaţie, asociată cu sângerări gingivale uşoare, care de cele mai multe ori nu crează un disconfort major pacientului, motiv pentru care cei mai mulţi dintre pacienţi nu se adresează medicului stomatolog pentru a-i semnala ceea ce înseamnă deja primele semne ale bolii parodontale.

Netratată, gingivita se transformă în parodontită; cu timpul, bacteriile din placa bacteriană şi tartrul irită din ce în ce mai mult gingia, provocând desprinderea acesteia de pe dinte. Se formează astfel punga parodontală (spaţiu între dinte şi gingie). Evoluţia agresivă a bolii parodontale determină mărirea pungilor parodontale, proces ce induce distrucţia osului maxilar, până ce acestea devin simptomatice. Este momentul în care apare mobilitatea dinţilor şi în care intervenţia medicului stomatolog este deja prea târzie: dinţii sunt pierduţi şi trebuie extraşi.
Daca sunteţi diagnosticat cu boala parodontală, medicul specialist în parodontologie va recomanda realizarea unei intervenţii chirurgicale parodontale. Decizia apare în momentul în care medicul constată că ţesuturile din jurul dintelui nu mai pot fi salvate prin tratamente non-chirurgicale (tratamente antiinflamatorii, antibiotice, vaccinuri).

Pacienţii care au pierdut deja un dinte sau mai mulţi din cauza bolii parodontale trebuie să se programeze la cabinetul de stomatologie pentru a discuta cu medicul specialist în implantologie despre opţiunile de înlocuire a acestuia/acestora. Implantul dentar reprezintă indicaţia de elecţie pentru reabilitarea zonelor edetate (cu dinţi lipsă). Boala parodontală nu contraindică tratamentul prin implanturi dentare, însa înaintea intervenţiei de inseare a implanturilor trebuie realizate investigaţii amănunţite despre calitatea şi cantitatea masei osoase disponibile. Pe lângă examenul clinic realizat de medicul specialist în implantologie, se recomandă realizarea de investigaţii radiologice specializate (bilanţ radilogic sau paralel status, RX panoramic şi Computer Tomograf – CT).