Chirurgie Dentară

În clinica stomatologică Activ Dent se realizează cu succes următoarele tratamente chirurgicale:

  • implanturi dentare (implant dentar Alpha Bio, implant dentar Zimmer, implant dentar Straumann)
  • extracții dentare (extracție dinți temporari, extracție dinți parodontotici, extracție dinți definitivi, extracție molari de minte: erupții, semiincluși, incluși)
  • odontectomii
  • rezecții apicale
  • chistectomii
  • premolarizări: amputarea radiculară
  • transplantări
  • chirurgie parodontală: Operații Parodontale sau Cure Parodontale (FD – Flap Debridement), Operații parodontale Regenerative (GTR – Guided Tissue Regeneration)
  • intervenții chirurgicale ajutătoare inserării implanturilor: Operația de Sinus Lift (Sinus Lift Surgery)
  • intervenții chirurgicale ajutătoare protezării mobile: frenoplastii, regularizare de creastă osoasă, implantare pentru supraprotezare pe implanturi dentare

Despre Chirurgia Dentară

Astăzi, cea mai frecventă intervenție chirurgicală în stomatologie este extracția dentară. Obiectivul acestei intervenții nu este doar eliminarea bolii dentare, ci și îmbunătățirea funcției masticatorii și a esteticii dentare. Astfel, calitatea vieții unui pacient poate fi asigurată după extracția unui dinte foarte distrus, ce nu mai poate fi salvat, prin inserarea unui implant dentar sau realizarea unei punți dentare.

În domeniul chirurgiei dentare un loc aparte îl ocupă tratarea bolii parodontale (parodontoza sau parodontopatia). Medicul stomatolog țintește, prin tratamentele de chirurgie parodontală, obținerea unui parodonțiu sănătos și accesibil prin igienizare. Atingerea acestor obiective poate fi efectuată prin procedee terapeutice regenerative, combinate cu tehnici fundamentale de chirurgie parodontală. Mai multe informații despre domeniul Parodontologiei.

Sinus Lift

Dintre intervențiile chirurgicale ajutătoare inserării implanturilor, cea mai importantă este aceea de Sinus lift.

Sinus lift – ridicarea membranei sinusului maxilar- este o etapă ajutatoare din procedura de inserare a implanturilor în maxilarul superior, în zona molarilor și premolarilor și presupune adăugarea unei cantități de os pentru a putea integra corect un implant dentar.

Ce este sinusul maxilar ?

Este o cavitate pneumatică în interiorul osului maxilar, în dreptul obrajilor, care este plină cu aer, aflându-se în legatură cu cavitatea nazală și celelalte sinusuri (frontal, sfenoid, etmoid). Vârfurile rădăcinilor dinților arcadei superioare (de la primul premolar până la al doilea molar) pot ajunge mai aproape sau mai departe de cavitatea sinusului. Dupa ce acești dinți sunt extrași, osul în care au fost implantați se resoarbe într-un proces normal fiziologic, pe de altă parte mărindu-se și cavitatea sinusală.

Deoarece în ultimii ani nu se mai concepe oferirea unui tratament tomatologic de calitate și complet fără implanturi dentare, sinus lift-ul a devenit o manoperă extrem de necesară pentru a asigura o fiabilitate și o rezistență cât mai mare a implantului ce înlocuiește dintele extras. Procedura de sinus lifting, după cum sugerează și numele, reprezintă ridicarea mucoasei ce tapetează sinusul și inserarea de os artificial sau natural pentru a mări oferta osoasă pentru implant cu câțiva milimetri.

Există mai multe tehnici pentru executarea acestei proceduri:

Sinus lifting extern

Acest procedeu presupune efectuarea unei incizii care să permită expunerea osului și crearea unei “ferestre” în os. Această “fereastră” este împinsă în sinus și ea devine noua podea a sinuslui. În spațiul creat se inseră material de adiție osoasă. Există mai multe variante de proveniență a osului : el poate fi donat de la alt pacient (banca de os), poate fi recoltat de la același pacient din altă zonă a corpului (autotransplant), poate fi os sintetic sau recoltat de la animale special crescute în acest sens. Aceste materiale speciale aderă la osul existent și se transformă în os după o perioadă de câteva luni de zile. La final se suturează incizia și se asteaptă vindecarea și integrarea osului. După câteva luni de zile se va trece la inserarea implantelor în osul nou creat. În anumite ocazii implantele pot fi plasate în aceeași ședință cu intervenția de sinus lift extern în funcție de cantitatea de os natural restant (trebuie ca implantele după inserare să stea foarte ferm în os).

Sinus lifting intern

Se folosește cel mai frecvent în cazurile în care sinusul nu este foarte coborât și necesită o ridicare cu doar 1 – 3 mm. Aceast procedeu se execută în aceiași ședință cu inserarea implanturilor. După ce s-a realizat neo-alveola în care va fi introdus implantul dentar, se plasează substituientul de os în spațiul creat și cu autorul unui instrument se apasă ușor până când are loc ridicarea membranei sinusului și totodată pătrunderea substituientului de os în spațiul nou creat. Este demonstrat clinc că sinus liftingul permite inserarea unor implante mai lungi care rezistă mai bine și astfel au o durată de viață mai mare.

Se poate aștepta între 6 și 8 luni de zile în cazul în care nu s-au inserat implanturile dentare în aceeași ședință cu sinus lift-ul, pentru a se forma cantitatea de os necesară.

Concluzii

Orice semn de sinuzită cronică în antecedente trebuie să ridice un semn de întrebare în legătură cu acest tip de intervenție. În general se poate efectua sinus lift-ul după ce se rezolvă problema sinuzitei în cadrul serviciilor de ORL. De asemenea, infecțiile prezente în acea zonă trebuie mai întâi tratate și medicul trebuie să țină cont și de problemele generale de sănătate, ca înainte de orice intervenție chirurgicală.