Protetică

Protetica reprezintă refacerea integrității dintelui.

Protetica

În cazul distrucției masive a coroanei dentare sau a pierderii dinților, medicul stomatolog vă poate recomanda înlocuirea acestora cu coroane, punți sau proteze dentare. Acestea sunt restaurări artificiale care refac integritatea dentară pierdută prin complicațiile cariilor sau prin fracturi.

Prin pierderea unuia sau mai multor dinți, întregul complex dento-masticator are de suferit, prin suprasolicitarea dinților vecini spațiului edentat, prin migrarea lor și a celor antagoniști, ajungându-se la o dizarmonie ocluzală cu consecințe dezastruoase pe termen lung. Materialele din care se realizează coroanele sunt destul de diversificate însă cele mai uzuale sunt coroanele din acrilat, compozit și cele din porțelan (ceramică).

Coroane din acrilat – au un preț scăzut, însă rezistența este mică în timp și se tocesc. De asemenea, au o paletă cromatică restrânsă și transluciditate redusă, nereușind să refacș fizionomia. Odată cu trecerea timpului iși modifică culoarea și apare un miros specific, neplăcut. In UE, coroanele din acrilat sunt folosite numai cu titlul de provizorat pentru perioade scurte, de 2 până la 4 săptămâni, până în momentul cimentării lucrărilor din porțelan.

Coroane din compozit – au rezistență mai bună la rupere și la abraziune. Din punct de vedere estetic sunt superioare acrilatului, dar inferioare porțelanului. Costul mai ridicat este justificat de avantajele enumerate anterior.

Coroane din porțelan – este forma cea mai modernă și mai utilizată de restaurare a integrității coronare, folosindu-se și în restaurările coronare pe implanturi. Au aspect natural, refăcând perfect coroana dentară din punct de vedere al culorii. Paleta cromatică este foarte vastă iar coroana are translucididate asemănătoare cu a dintelui. Au rezistență mecanică foarte crescută iar abraziunea este mai mică decât a dinților naturali (tocesc în timp dinții antagoniști).