Tratament Parodontoză

  • Before-Parodontoza
    After-Parodontoza
    Înainte de tratament Parodontoza După tratament

Parodontologia se ocupă cu profilaxia şi tratamentul bolilor care afectează aparatul de susţinere al dintelui pe arcada dentară. Între dinte şi os există un spaţiu de aproximativ 0,2 – 0,3 mm, aici aflându-se sistemul ligamentar care are aspectul unui hamac, cu un capăt fixat pe dinte şi celălalt pe os.

Bolile ţesuturilor peridentare, incluzând gingivitele şi parodontitele, sunt infecţii serioase , care lăsate netratate pot duce la pierderea dinţilor. Cuvântul periodontal vine din greaca şi înseamnă “în jurul dintelui”. Parodonţiul este format din gingie şi sistemul ligamento-osos de susţinere a dintelui. Sănătatea dintelui şi durata existenţei pe arcadă depind în mod deosebit de sănătatea ţesuturilor parodontale.

Tratamentul Parodontozei (Bola Parodontală)

Ce reprezintă Boala Parodontală (paradontoza): Bolile parodontale sunt infecţii bacteriene care au o puternică componentă genetică şi care afectează gingia, suportul osos şi ligamentar al dintelui. Pe masură ce boala avansează apar pungile osoase. Cu cât este mai avansată afecţiunea, cu atât pungile osoase vor fi mai profunde şi pierderea osoasă va fi mai mare. Aceste pungi permit bacteriilor să se dezvolte şi fac dificilă practicarea eficientă a igienei orale.

Cât de sanatoase sunt gingiile tale?

Poți verifica starea de sănătate a gingiilor tale răspunzând următoarelor întrebări:

  • Sunt zone în care gingia s-a retras, astfel încât dinții să aibă un aspect de prelungire?
  • Ați observat prezența unui lichid gălbui – puroi, la marginea gingiei, atunci când vă masați gingiile?
  • Ați simțit că dinții și-au schimbat poziția sau că au apărut spații între ei?
  • Aveți în familie cazuri de rude care și-au pierdut dinții prematur din cauza bolii parodontale?
  • Vă sângerarează gingiile atunci când sunt vă periați dinții sau atunci când utilizați o scobitoare sau alt dispozitiv de curăţare a dinților?
  • Vă simțiți gingiile inflamate?

În cazul în care ați răspuns cu DA la una sau mai multe dintre aceste întrebări, trebuie să contactaţi MEDICUL SPECIALIST PARODONTOLOG pentru o evaluare a stării de sănătate a dinților și gingiilor dumneavoastră.
Nu uiuaţi că realizarea cu regularitate a controalelor dentare (de două ori pe an), permite medicului stomatolog verificarea statusului dento-alveolar și identificarea la timp a problemelor dentare.

Întrebați-vă medicul dentist despre riscurile bolii parodontale, particularizate cazului dumneavoastră.

Factorii de risc ai îmbolnăvirii parodontale:
  • lipsa igienei bucale
  • fumat
  • lucrări protetice și aparate ortodontice incorecte
  • bolile generale asociate (diabet), dereglări hormonale, osteoporoză etc.
  • consumul de alcool, stressul

Care este tratamentul indicat in cazul afectiunilor parodontale (parodontozei)?

În cazul afecțiunilor parodontale, singurul tratament eficace este acela de natură chirurgicală. Procedurile alternative, de natura vaccinurilor etc. sunt doar adjuvanți în tratamentul parodontozei, neprezentând rezultate dovedite de studii științifice. În multe situații, pacienții suferind de parodontopatie (parodontoză) preferă alternativa unui tratament nechirurgical, fiind atrași de mirajul unor vindecări miraculoase. În final se ajunge tot la tratamentul chirurgical al parodontozei, de multe ori cu rezultate mai puțin predictibile decât dacă s-ar fi intervenit corect încă de la diagnosticarea afecțiunii parodontale, cercetările medicale în domeniul parodontologiei evidențiind faptul că parodontoza este o boala evolutivă . Practic, cu cât se intervine mai rapid în tratamentul bolii parodontale, cu atât prognosticul rezultatului este unul mult mai bun.

Instrumente Chirurgicale

Printre cele mai comune proceduri de chirurgie parodontală:

  • Reducerea pungilor parodontale se realizează prin Operație Parodontală sau Cură Parodontală (Flap Debridement – FD) cu folosirea, după caz, a BioMaterialelor.
  • Proceduri regenerative prespun realizarea intervențiilor de tip Operații Parodontale sau Cură Parodontală Regenerativă (Guided Tissue Regeneration – GTR) cu folosirea, după caz, a BioMaterialelor.
  • Alungiri coronare prin tratamente de natura gingivoplastiei
  • Transplant de țesut moale prin intervenții chirurgicale de natură Connective Tissue Graft – CTG) și folosirea de BioMateriale specifice.

Evaluare Clinica

Examiniare Clinica

1. Evaluarea clinică în cazul pardontopatiei (parodontozei) prespune realizarea unor examinări amănunțite, menite a evidenția stadiul bolii, gradul de afectare, diagnosticul precis, precum și recomandările tratamentului optim:

  • măsurarea pungilor parodontale sau osoase
  • măsurarea mobilității dentare
  • determinarea BOP ului (Bleeding on Probing): pozitiv sau negativ
  • evidențierea retracțiilor (recesiilor) gingivale
  • verificarea parametrilor gingivali: consistența, aspect, culoare, miros (halena)
  • prezența inflamațiilor gingivale și a durerii
  • prezența frenurilor inserate atipic ce tracționează gingia
  • hipertrofii gingivale (măriri de volum ale gingiei)
  • prezențe iritative (lucrări neadaptate, carii de colet, etc.)
  • verificarea existenței plăcii bacteriene și a tartrului dentar supra și subgingival
  • determinarea gradului de igienă dentară
  • percuția dinților: în cazul dinților cu parodonțiu sănătos sunetul este clar, distinct, pe când în cazul dinților parodontotici (afectați de parodontoză) sunetul este mat, înfundat
  • examen funcțional al ocluziei: dinții care nu au contacte corecte ocluzale cu dinții antagoniști pot fi afectați parodontal pe termen lung

Evaluare Radiologica

2. Evaluarea radiologică: pentru a crea premisele unui diagnostic corect și a unui tratament cu prognostic cât mai mare pe termen lung, medicul parodontolog va recomanda pacientului realizarea unor investigații radiologice, în funcție de natura afecțiunii dentare:

  • radiografie panoramică (RX panoramic)
  • radiografie retroalveolară (RX retroalveolar)
  • status dentar sau bilanț radiologic (RX retroalveolar al tuturor dinților)
  • Tomografie Computerizată (CT) pentru evidențierea cantității și calității masei osoase în vederea inserării de implanturi dentare și pentru evidențierea eventualelor afecțiuni sinusale (în cazul intervențiilor de ridicare de sinus – sinus lift surgery)

BioMaterialele folosite în tratamentul chirurgical regenerativ al bolilor pardontale

Emdogain

Emdogain

Emdogain (producător Straumann Elvetia) este un produs biologoic revoluționar, rezultat inovator al celor mai recente studii medicale în domeniul tratamentului parodontozei, bazat pe o matrice proteică de origine amelogenica (smalț), proteina cheie implicată în formarea țesutului parodontal.

Studiul realizat de compania Straumann a relevat faptul că în cazul a peste 1 milion de pacienți în care s-a folosit Emdogainul ca material regenerativ în tratamentul chirurgical al bolii parodontlale (parodontozei) s-au obținut rezultate foarte bune, fără apariția de efecte secundare.

Bio-Gide

Bio-Gide

Bio-Gide (producător Geistlich Elvetia) este o membrană de colagen, având rol de barieră bistratificată ce ajută la vindecarea zonei operate, fiind extrem de biocompatibilă și făcând posibilă regenerarea osoasă, prin blocarea creșterii în interior a țesutului moale.

Bio-Oss

Bio-Oss

Bio-Oss  (producător Geistlich Elvetia) este un material de natura substitutelor osoase, reprezentând, la ora actuală, materialul cu cele mai multe studii științifice din clasa sa. Este format din substanțe minerale osoase cu grad ridicat de osteoconductivitate și care este similar osului uman. Bio-Oss ul este resorbit încet în cadrul procesului de remodelare naturală a osului. Rolul său fundamental constă în stabilizarea volumului mărit al osului pe o perioadă lungă de timp, datorită resorbției sale lente.

Aceste BioMateriale se folosesc în intervențiile chirurgicale de natura defectelor osoase rămase în urma extracțiilor, resorbției osoase în jurul implanturilor dentare, în tratamentul bolii parodontale (parodontozei), precum și a intervențiilor de sinus lift.

Dovezi științifice referitoare la eficiența acestor BioMateriale, adevărate minuni ale medicinei de ultimă generație au fost prezentate de către companiile medicale producătoare (Geistlich BioMaterials, Straumann Grup), studiile desfașurându-se pe o perioadă mai mare de zece ani.

Concluzii

Pacienții care au pierdut deja un dinte sau mai mulți din cauza bolii parodontale trebuie să se adreseze medicului stomatolog pentru a discuta despre opțiunile de înlocuire a acestuia/acestora. Implantul dentar reprezintă indicația de elecție pentru reabiliarea zonelor edetate (cu dinți lipsă). Boala parodontală nu contraindică tratamentul prin implanturi dentare, însă înaintea intervenției de inseare implanturi trebuie realizate investigații amănunțite despre calitatea și cantitatea masei osoase pe care urmează a se insera implantul. Pe lângă examenul clinic realizat de medicul specialist, se recomandă realizarea de investigații radiologice specializate (bilanț radilogic sau paralel status, RX panoramic și Computer Tomograf – CT).